Bianca

Functie: verzorgende IG
Team: Zevenaar/Doesburg
Favoriete serie: Flikken Maastricht
Favoriete gerecht: Spaghetti Carbonara

Loop een dag mee Thuiszorg vacatures

Bianca Cats (50) begon haar professionele carrière op heel ander terrein. Ze volgde een opleiding tot secretaresse en kreeg een kantoorfunctie in de verkoop. Toen ze moeder werd stopte ze tijdelijk met werken, om vervolgens weer via de thuiszorg in te stromen. In eerste instantie met puur huishoudelijke taken. “Maar ik had een Havodiploma en alleen huishouden stompt op den duur zo af. Dus toen ik de kans kreeg om via de basiscursus zorg in te stromen en een paar jaar later zelfs het VIG-diploma haalde, viel alles pas echt op z’n plek.”

Ik vind Thuiszorg Groot Gelre een aantrekkelijke werkgever omdat er intern snel geschakeld wordt. Als je een vraag hebt, volgt er in no-time een antwoord. Daar houd ik van. Minstens zo belangrijk is dat ik gezellige collega’s heb binnen mijn team. In de thuiszorg werk je zelfstandig en in grote vrijheid. Dat wordt pas fijn met de wetenschap dat je deel uitmaakt van een hecht team.

“Ik vind Thuiszorg Groot Gelre een aantrekkelijke werkgever omdat er intern snel geschakeld wordt”

De combinatie werken en moederschap is in dit vakgebied goed, tenminste zo heb ik het altijd ervaren. Mijn kinderen zijn nu groot, zelfstandig bijna. Als ik nu om 07.00 uur begin, heeft niemand daar last van, draai ik dubbele diensten evenmin. Toen de kinderen klein waren bracht mijn man ze naar school en stond ik op het plein als hun schooldag erop zat. Was er een kind ziek, dan kon ik binnen mijn team altijd iets regelen met collega’s. Andersom werkte het precies zo.

Het mooie aan dit werk vind ik dat je bij mensen thuiskomt, je telkens voor een andere situatie staat. Doordat je alleen werkt ben je echt één-op-één met de cliënt, er is aandacht voor elkaar. Je krijgt daardoor de kans iemand optimaal te verzorgen en te stimuleren, er het beste uit te halen. Dat levert een stukje eigenwaarde op, je geeft mensen het gevoel dat ze het waard zijn, dat ze nog niet afgeschreven worden.

“Het mooie aan dit werk vind ik dat je bij mensen thuiskomt”

Mijn taken zijn divers, ik help met sondevoeding, douchen en aankleden, toedienen van insuline en alle medische taken waarvoor ik gediplomeerd ben. Soms wordt er een beroep op me gedaan in stervensbegeleiding. Terminale zorg is heftig, maar tegelijk waardevol. Ik kan de knop goed omzetten, doorgaans. Het hoort bij mijn werk, soms komt het ook dichtbij. Dan merk ik dat professionaliteit en mijn privéleven elkaar raken, dat het verdriet om het overlijden van mijn vader nog niet helemaal is verwerkt. Soms werk ik met cliënten van mijn leeftijd. Ik vind het confronterend en interessant tegelijk. Heel belangrijk is juist dan dat je binnen je team een buddy hebt, een vast maatje waarmee je over dit soort dingen kunt praten, iemand bij wie je je hart kunt luchten. Dat kan trouwens ook altijd bij de wijkverpleegkundige, zelfs ’s avonds of in het weekend. Ik ben me er altijd van bewust dat ik kan terugvallen op die achterwacht: mijn team of de wijkverpleegkundige.

Mirjam, mijn dochter van 23 volgt een opleiding HBO-V, ze is bijna klaar. Ook zij heeft een stage en bijbaantje in de thuiszorg gehad. En ze wil maar één ding: werken in de thuiszorg! Vooral de gesprekjes die ze met mensen heeft vindt ze fijn, daarin is ze precies zoals ik.

“Mijn dochter wil maar één ding: werken in de thuiszorg!”

Wat heel belangrijk is: je moet mensen in hun waarde laten. Als thuiszorgmedewerker ben je te gast in hun huis. Regie neem ik om die reden nooit van ze over, ik ben een dienstverlener, we doen het samen. Dat levert een goed gevoel op, aan beide kanten. Zwaar vind ik werk in de thuiszorg niet, wat je met passie doet is niet snel te zwaar. Wie de kwaliteit heeft om te luisteren, open staat voor anderen is geknipt voor dit werk. Werken vanuit je hart, er écht voor anderen zijn is elke dag de moeite waard. Cliënten zelf kunnen het best beoordelen wie geschikt is en wie niet. Ze zien meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben. Dat kan mooi, maar ook heel confronterend zijn.”

Werken in de thuiszorg levert nogal wat op. Je bent van onschatbare waarde voor mensen die op jouw toewijding en deskundigheid vertrouwen. Dankzij jou kunnen ze langer zelfstandig wonen of mogen ze het ziekenhuis of revalidatiecentrum eerder verlaten. Voor hen ben je onmisbaar. Je helpt ze vooruit te komen of bewaakt wat zo belangrijk is: eigenwaarde. Werken in de thuiszorg is elke dag de moeite waard, voor je cliënten, voor hun familie en niet in de laatste plaats voor jezelf. Want als je er ergens toe doet en tegelijk zelfstandig werkt, is het in de thuiszorg! Thuiszorg Groot Gelre zoekt nieuwe collega’s. Iets voor jou?

Bekijk de vacatures