Frank

Functie: wijkverpleegkundige
Wijk/regio: Duiven/Westervoort
Favoriete serie: Homeland
Favoriete gerecht: Hachee met rode kool

Loop een dag mee Thuiszorg vacatures

Gepokt en gemazeld in de zorg kun je Frank Thijssen (58) wel noemen. Hij is een generalist in verpleegkunde, werkt al vanaf zijn 18de in de zorg. Frank zag alle kanten van het vak, tot en met die van een hospik toe. Binnen het thuiszorgteam van Thuiszorg Groot Gelre dat Duiven en Westervoort bedient, komt alle ervaring van pas. “Zolang je een beetje goed op jezelf let, kun je heel oud worden in dit vak.”

“Na de Havo gingen de meeste jongens uit mijn klas naar de HTS. Het was destijds bijna raar wanneer je als jongen voor iets anders koos. En eigenlijk geldt dat nog steeds een beetje. Werk in de zorg, dus ook in de thuiszorg, wordt vooral door vrouwen gedaan. Ik vind het jammer, zowel voor de teams als de cliënten zou meer balans goed zijn.

“Het was destijds bijna raar wanneer je als jongen voor iets anders koos”

Een baan in de zorg levert geen rijkdom op, financieel gezien. En aan het vak hangt, met name het vakgebied thuiszorg, nog altijd het beeld van gedoe met steunkousen en helpen met douchen. Dat is jammer, want werken in de thuiszorg is zoveel meer. Ook voor mannen.

Ik heb diverse functies in de zorg gehad. Ik werkte voor het Rode Kruis Vakantiehotel in Rheden, was zorgmanager en leidinggevende, hospik in militaire dienst, psychiatrisch verpleegkundige en werkte tien jaar op verloskunde. Ook was ik nurse practitioner (in opleiding) in een eerste lijn gezondheidscentrum en volgde ik diverse trainingen in andere zorgdisciplines. Opgeteld maakt het dat ik als generalist alle vormen van zorg binnen ons vakgebied kan bieden. Leren en beter worden in de thuiszorg kan bij deze organisatie. Binnen de teams, maar ook via individuele traineeships stimuleert Thuiszorg Groot Gelre medewerkers doorlopend. Er wordt ook support geboden, bijvoorbeeld door jonge medewerkers te koppelen aan ervaren senior verpleegkundigen.

“Via individuele traineeships stimuleert Thuiszorg Groot Gelre medewerkers doorlopend”

Werk in thuiszorg levert intensief contact op met cliënten. Dat is een hele mooie en soms ook lastige kant van het vak. Ons werk draait volledig om persoonlijke aandacht, je kent de mensen voor wie je werkt, je bouwt een band op. Soms is dat langdurig. Wanneer iemand overlijdt, kan dat best impact hebben.

Waar we voor staan is mensen langer in hun eigen omgeving te laten, vanuit de visie dat ze daar gelukkiger zijn. Dat heeft grenzen, natuurlijk. Bijvoorbeeld voor mensen met dementie voor wie het uiteindelijk niet langer verstandig is om zelfstandig te wonen.

“Werk in thuiszorg levert intens contact op met cliënten”

Mijn werkweek telt vier dagen van negen uur. Fysiek zwaar vind ik het werk niet, arbo-technisch is er veel verbeterd. Er zijn hulpmiddelen die mijn werk lichter maken. In de zin van zwaar denk ik eerder aan de psychische belasting, de band die je met cliënten hebt is hecht. Dat levert soms gedeeld verdriet op. De vraag is hoe je daarmee om kunt gaan. Het mooist aan mijn vak vind ik uitdagende zorg, zoals palliatieve ondersteuning, begeleiding van cliënten aan het eind van hun leven. Daarbij bied ik intense zorg, zowel voor de cliënt als de familie daaromheen. In zo’n bijzondere fase zo dicht bij mensen staan is mooi, de dankbaarheid die je ontvangt is elke keer ontroerend. Of levenservaring noodzakelijk is? Je moet vooral stabiel zijn, op sommige momenten ook tegengas durven geven. Mooi is ook de vrijheid die dit vak biedt. Binnen ons tienkoppige team zorgen we voor 80 cliënten in de Liemers. Het zou fijn zijn als we er een paar collega’s bij krijgen.

“Er zijn zoveel specialismen waarin je je kunt verdiepen”

Waar deze werkgever goed in is, zijn de opleidingsmogelijkheden intern. De differentiatie binnen het vakgebied van wijkverpleging is groot. Er zijn zoveel specialismen waarin je je kunt verdiepen. Denk aan longziekten, dementie, reuma, palliatieve zorg of geestelijke gezondheidszorg. Je bent nooit uitgeleerd, dat houdt dit vak zo bijzonder. Ik vind het leuk om binnen mijn team jongere collega’s te coachen. Op alle niveaus worden collega’s door samenwerking beter en krijgen ze de kans om mee te bewegen op de ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Hoe mooi is dat?!”

Werken in de thuiszorg levert nogal wat op. Je bent van onschatbare waarde voor mensen die op jouw toewijding en deskundigheid vertrouwen. Dankzij jou kunnen ze langer zelfstandig wonen of mogen ze het ziekenhuis of revalidatiecentrum eerder verlaten. Voor hen ben je onmisbaar. Je helpt ze vooruit te komen of bewaakt wat zo belangrijk is: eigenwaarde. Werken in de thuiszorg is elke dag de moeite waard, voor je cliënten, voor hun familie en niet in de laatste plaats voor jezelf. Want als je er ergens toe doet en tegelijk zelfstandig werkt, is het in de thuiszorg! Thuiszorg Groot Gelre zoekt nieuwe collega’s. Iets voor jou?

Bekijk de vacatures