Guido

Functie: verpleegkundige
Team: Arnhem-Zuid
Favoriete serie: Rick and Morty
Favoriete gerecht: Indiase curry

Loop een dag mee Thuiszorg vacatures

Acht jaar is Guido Diemel (32) inmiddels werkzaam voor Thuiszorg Groot Gelre. Hij werkt als verpleegkundige in de zuidelijke wijken Malburgen, Kronenburg en Rijkerswoerd en fietst van cliënt naar cliënt. In zijn rugtas zitten handschoenen, scharen, pennen en soms een dossier. Alle overige benodigde materialen worden door de apotheek bij de cliënt thuis afgeleverd. Guido kiest voor CO2-neutraal en blijft fit. “Maar fietsen is vooral een leuke manier om Arnhem nóg beter te leren kennen. Met oog op kosten is ‘t ideaal natuurlijk. Mijn werkgever denkt inmiddels serieus na over een Fietsplan, dat zou helemaal top zijn.”

“Tijdens mijn studie HBO-V heb ik kennisgemaakt met thuiszorg. Ik geef eerlijk toe: op dat moment had ik geen idee wat ik me erbij kon voorstellen. Ook mijn vooringenomen beeld bleef steken bij billen wassen en aankleden. De stage en het daaropvolgende vakantiebaantje als verzorgende heeft mijn blik verruimd. Behoorlijk zelfs.

“Ook mijn vooringenomen beeld bleef steken bij billen wassen en aankleden”

De opleiding heb ik niet afgemaakt, een diploma haalde ik wel op MBO-niveau. Ik heb toen meteen de keuze voor thuiszorg gemaakt, werken in een ziekenhuis spreekt me veel minder aan. De zelfstandigheid die mijn baan nu oplevert past goed bij me, net zoals de afwisseling en de hoeveelheid zaken die op je afkomen. Het leert je om ‘breed’ naar mensen, hun netwerk en hun thuissituatie te kijken. Zelfstandig werken zorgt bovendien voor focus. Je bent niet met collega’s, maar nadrukkelijk met de cliënt bezig; alle verantwoordelijkheid ligt bij jou. Dat levert voldoening en soms ook mooie ontmoetingen op.

Ik heb bewust gekozen voor een dienstverband bij Thuiszorg Groot Gelre. Ik kon hier meteen aan de slag. Het is bovendien een fijn idee dat ik, ondanks dat ik zelfstandig mijn rondes afleg, altijd op support en advies kan rekenen als ik daarom vraag.

“Ik kon hier meteen aan de slag”

Ik ben in Arnhem geboren en ken de stad best goed. Het wordt alleen maar beter, vooral daar waar ik werk. Malburgen is een wijk met charme maar ook bredere problematiek. Dat vergt soms iets extra’s van me, het gaat vaker over doorverwijzing binnen het brede netwerk van hulp- en zorgverleners. In overleg met de familie van cliënten kom ik er altijd uit. Leuk aan Malburgen is dat typisch Arnhemse, er wonen veel oud-Klarendallers trouwens. De mensen zijn lekker nuchter, grappig ook. Energie haal ik uit de waardering die cliënten laten zien, maar ook uit doorverwijzingen waardoor ze precies de hulp ontvangen die ze nodig hebben.

Mijn hbo-V opleiding kon ik 10 jaar geleden niet afronden, binnenkort pak ik die studie weer op. Mijn ambitie is om uit te groeien tot wijkverpleegkundige, het liefst binnen Thuiszorg Groot Gelre. Want deze werkgever stimuleert me om door te groeien, me te specialiseren. Ik krijg de ruimte dat in mijn eigen tempo te doen, het is geen heilig moeten, er wordt nooit gepusht.

“Als ik zeg dat ik verpleegkundige ben is er ontzag”

Tijdens feestjes vragen ze me wel eens wat ik doe. Als ik zeg dat ik verpleegkundige ben is er ontzag. ‘In welk ziekenhuis werk je dan’? Als ik antwoord dat ik in de thuiszorg werk, zie ik twijfel toeslaan: mensen hebben er vaak totaal geen beeld bij, denken aan huishouding, persoonlijke verzorging. Ik leg dan uit dat ook palliatieve zorg, wondzorg, aanleggen van infusen en geven van injecties bij mijn werk horen. En dat ik doorlopend schakel tussen zorgaanbieders om tot de best mogelijke zorg voor een cliënt te komen. Dat vinden ze nogal heftig allemaal. Het is jammer dat thuiszorg zo’n beperkt beeld oproept, zelfs op de opleidingen. Vrijwel elke leerling die voor verpleegkunde kiest, ziet voor zichzelf toekomst in een ziekenhuis. Bijna niemand kiest in eerste instantie voor een baan in de thuiszorg, terwijl hier de mooiste kansen liggen.”

Werken in de thuiszorg levert nogal wat op. Je bent van onschatbare waarde voor mensen die op jouw toewijding en deskundigheid vertrouwen. Dankzij jou kunnen ze langer zelfstandig wonen of mogen ze het ziekenhuis of revalidatiecentrum eerder verlaten. Voor hen ben je onmisbaar. Je helpt ze vooruit te komen of bewaakt wat zo belangrijk is: eigenwaarde. Werken in de thuiszorg is elke dag de moeite waard, voor je cliënten, voor hun familie en niet in de laatste plaats voor jezelf. Want als je er ergens toe doet en tegelijk zelfstandig werkt, is het in de thuiszorg! Thuiszorg Groot Gelre zoekt nieuwe collega’s. Iets voor jou?

Bekijk de vacatures