Monique

Functie: verzorgende IG
Team: Arnhem-Zuid
Favoriete serie: Hawaï five-0
Favoriete gerecht: Sushi

Loop een dag mee Thuiszorg vacatures

Monique Scheepers maakt als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) deel uit van team Elderveld/De Laar in Arnhem. Na in diverse organisaties werkzaam te zijn geweest en veel ervaring te hebben opgedaan, kwam ze vier jaar geleden bij Thuiszorg Groot Gelre terecht. “Een jonge frisse organisatie met enthousiaste medewerkers. Na een leuk en ontspannen gesprek zag de manager meteen potentie in mij. Thuiszorg Groot Gelre en ik vormen een match!”

“Dat vind ik de kracht van deze organisatie. Je werkt weliswaar zelfstandig en met grote vrijheid, maar er wordt wel naar je omgekeken, je wordt gezien. Thuiszorg Groot Gelre is een vrij platte organisatie, de drempel om bij je manager aan te kloppen als er iets is, bestaat niet. Ik voel me hier als een vis in het water.

“Werken in de thuiszorg is diverser dan mensen denken”

Natuurlijk is het hard werken en is de verantwoordelijkheid die je hebt groot, maar blij maakt mijn werk me elke dag. Het grootste geluk zit meestal in kleine dingen. Een knuffel die je krijgt, dankbaarheid die je ervaart van cliënten waar je even iets meer tijd voor neemt en naar luistert.”

Werken in de thuiszorg is diverser dan mensen denken, het is een baan die je vrijheid en vertrouwen oplevert, maar ook uitdaging geeft. Je werkt ook met complexe cliënten, cliënten met gedragsstoornissen, dementie of psychiatrische klachten. Het leert mij breder te kijken. Wat schuilt er achter het gedrag van cliënten, welke lijntjes kan ik binnen mijn netwerk inzetten om hen zo goed mogelijk te helpen?

“Je moet creatief zijn in deze baan”

Soms kom ik in situaties terecht waarbij cliënten een euthanasiewens hebben. Dat is best pittig, maar met elkaar en de juiste deskundigheid proberen we dit zo goed mogelijk te begeleiden. Dat ze mij toelaten in zo’n fase vind ik heel bijzonder, het is een groot compliment. Het betekent dat cliënten zich veilig en vertrouwd voelen met mij.  Misschien komt het ook wel omdat ik humor heb en juist op zo’n kwetsbaar moment een beetje luchtigheid kan brengen?

Belangrijk is dat je als medewerker in de thuiszorg altijd op collega’s kunt terugvallen, binnen je team, maar ook op je manager. Want soms is het werk inderdaad pittig, heb je behoefte even je verhaal te vertellen, te overleggen of te sparren.

Creatief moet je zijn in deze baan. Je moet kunnen improviseren want je werkt bij mensen thuis. Daar zijn geen collega’s met wie je even snel kunt overleggen, daar staat geen kast met hulpmiddelen waar je een greep in kunt doen. Je moet kunnen schakelen à la minute, beleid uitstippelen om het vervolgens professioneel aan te pakken.

Zwaar vind ik werken in de thuiszorg niet, lichamelijk althans niet. Geestelijk soms wel, omdat je tijdens je route geconfronteerd wordt met zorg waar soms meer achter schuilgaat. Observeren wordt een tweede natuur, ik vaar op basis van onderbuikgevoel na ruim 30 jaar in de zorg.

“Wat kun en durf je aan?”

Mooi vind ik de diversiteit die dit werk oplevert. Wat kun en durf je aan, waar ligt voor jou de uitdaging? Natuurlijk moet je het een beetje in je hebben, moet je ook vertrouwen hebben in jezelf. Het is een vakgebied waar zowel jongeren als herintreders hun weg vinden, eerst onder begeleiding, daarna op eigen kracht binnen een vast team. Voor herintreders en zij-instromers met jonge kinderen kan werk in thuiszorg aantrekkelijk zijn, mits ze creatief kunnen schipperen met werktijden. Er zijn grote contracten en kleinere. Als je binnen je team op elkaar kunt bouwen, soms geeft en dan weer neemt, is er best veel te regelen!”

Werken in de thuiszorg levert nogal wat op. Je bent van onschatbare waarde voor mensen die op jouw toewijding en deskundigheid vertrouwen. Dankzij jou kunnen ze langer zelfstandig wonen of mogen ze het ziekenhuis of revalidatiecentrum eerder verlaten. Voor hen ben je onmisbaar. Je helpt ze vooruit te komen of bewaakt wat zo belangrijk is: eigenwaarde. Werken in de thuiszorg is elke dag de moeite waard, voor je cliënten, voor hun familie en niet in de laatste plaats voor jezelf. Want als je er ergens toe doet en tegelijk zelfstandig werkt, is het in de thuiszorg! Thuiszorg Groot Gelre zoekt nieuwe collega’s. Iets voor jou?

Bekijk de vacatures