Nynke

Functie: verzorgende IG
Wijk/regio: Duiven/Westervoort
Favoriete serie: House en Penoza
Favoriete gerecht: Pasta met champignon-roomsaus

Loop een dag mee Thuiszorg vacatures

Nynke van den Bergh-Dam (32) startte haar loopbaan bij Thuiszorg Groot Gelre en werkte met het grootste plezier in de huishouding bij cliënten. Maar Nynke wilde- en had meer te bieden. Ze pakte de draad van leren weer op waar ze hem eerder liet vallen. Inmiddels is ze VIG-gediplomeerd en maakt ze deel uit van team Duiven/Westervoort.

“Achter elke voordeur schuilt een ander verhaal, je stapt letterlijk in het leven van mensen. Dat is voor mij het bijzondere, het spannende aan dit werk. Doordat je bij mensen aan huis zorg levert, bieden ze je exclusieve toegang tot hun leven. Als leerling krijg je hierin in het begin support van een praktijkbegeleider. En natuurlijk is er altijd je team waarop je kunt terugvallen.

“Achter elke deur schuilt een ander verhaal”

Het werk levert voldoening op, bijvoorbeeld omdat je mensen helpt met de start van hun dag. Door hulp te bieden met douchen, aankleden, het aantrekken van steunkousen, geven van medicatie, controle op medicatie. Werk is de thuiszorg is nooit hetzelfde, iedere cliënt vraagt speciale aandacht. Ik probeer iedereen net dat beetje ondersteuning dat zo belangrijk is te bieden. Bijvoorbeeld door samen schone kleding uit te zoeken, iets moois te combineren, zodat de dag iets fijner begint. Anderen laten de keuze soms aan mij, omdat ik precies weet wat ze graag dragen. Ik ben rustig, neem de tijd waar het nodig is, soms net iets meer door even een luisterend oor te bieden. Flexibiliteit hoort bij dit werk. In het begin was ik erg gefixeerd op de klok, tegenwoordig werk ik op gevoel. En of ik nu mannen of vrouwen verzorg, het maakt me helemaal niets uit. Voor mij is iedereen gelijk.

“Niet alle cliënten zijn hoogbejaard”

Het werk heeft een sterk sociale kant; je betekent iets voor een ander. Dat levert voldoening en waardering op. Overigens, niet alle cliënten zijn hoogbejaard, ik kom ook bij jongere mensen thuis die -tijdelijke of langdurige- ondersteuning of hulp nodig hebben. Sommigen hebben net een grote operatie achter de rug, anderen hebben MS of een andere chronische aandoening waardoor ze zorg nodig hebben.

Als VIG-verzorgende kan ik alle medische handelingen aan. Ik bied stoma- en katheterzorg, help met injecteren van insuline- en vitamine B12 en bied wondzorg. Ik heb een verantwoordelijke baan, een die het mogelijk maakt dan mensen langer thuis kunnen wonen of eerder na verblijf in het ziekenhuis naar huis kunnen om te revalideren en daardoor weer zelfstandig kunnen zijn. Uiteindelijk draait het daar om: mensen in hun vertrouwde omgeving zo goed mogelijk ondersteunen.

“Het is flexibel te combineren met ouderschap”

Je bouwt een band op, met je (vaste) cliënten. Vertrouwen groeit en dat vind ik nog steeds heel bijzonder. Voor mij persoonlijk omvat werken in de thuiszorg de top-3 van zaken die ik belangrijk vind in werk: vrijheid, afwisseling en de mogelijkheid om werk rond mijn privésituatie te organiseren. Op de dag dat mijn dochter voor het eerst naar school ging, startte ik daarom weer met leren, ik had er nu de ruimte voor. Elke maandag zat ik van 08.30 tot 17.30 uur in de schoolbanken, daarnaast kon ik binnen de 20 uren van mijn contract aan het werk in de verpleegzorg. De overgang ging verrassend soepel, het voelde meteen goed. Natuurlijk was het bij momenten pittig, het totale traject duurt twee jaar en vraagt best iets van je; werken en leren. De laatste twintig weken van de opleiding werden examens afgenomen, ik heb alles gehaald! Nu ben ik VIG-gediplomeerd en heb ik werk waarvan ik zeker weet dat het me nog jaren past. Ook omdat het zo flexibel te combineren is met ouderschap. Minstens zo belangrijker vind ik dat ik nu iets extra’s kan betekenen voor onze cliënten.”

Werken in de thuiszorg levert nogal wat op. Je bent van onschatbare waarde voor mensen die op jouw toewijding en deskundigheid vertrouwen. Dankzij jou kunnen ze langer zelfstandig wonen of mogen ze het ziekenhuis of revalidatiecentrum eerder verlaten. Voor hen ben je onmisbaar. Je helpt ze vooruit te komen of bewaakt wat zo belangrijk is: eigenwaarde. Werken in de thuiszorg is elke dag de moeite waard, voor je cliënten, voor hun familie en niet in de laatste plaats voor jezelf. Want als je er ergens toe doet en tegelijk zelfstandig werkt, is het in de thuiszorg! Thuiszorg Groot Gelre zoekt nieuwe collega’s. Iets voor jou?

Bekijk de vacatures