Saskia

Functie: verpleegkundige in opleiding
Team: Rheden/Rozendaal
Favoriete serie: ‘Wie is de mol’
Favoriete gerecht: Wiener Schnitzel

Loop een dag mee Thuiszorg vacatures

Saskia Peters (42) uit Duiven is wat je noemt een zij-instromer. Nadat ze jaren voor de klas stond koos ze uiteindelijk voor een baan in thuiszorg. “Ik ben iemand die op gevoel beslissingen neemt. Toen ik me afvroeg of ik nog 30 jaar in het onderwijs wilde doorwerken of misschien toch alsnog voor een carrière in de zorg zou kiezen, heb ik mijn baan opgezegd. Ik ben alsnog in volle overtuiging voor de zorg gegaan. Omdat het werk is waar ik écht gelukkig van word.”

“Contact met mensen en de band die ik met cliënten opbouw, vind ik het allermooist van werken in de thuiszorg. Echt contact leidt tot passende zorg, waarbij optimale zelfstandigheid één van de doelen is. Thuiszorg biedt mij de kans echt in contact met cliënten te komen. In tegenstelling tot spoed- of ziekenhuiszorg leer je in de thuiszorg cliënten goed kennen, zo ontstaat er een band. Daardoor krijg je de kans vanuit je vakgebied, maar ook vanuit jouw kijk op de mens de allerbeste zorg te bieden.

Wat betekent het voor een cliënt om een blaaskatheter te krijgen, wat doet zoiets met de psyche? Levert het onzekerheid op, stress misschien? Wat kun jij, naast de fysiologische zorg die je levert, voor iemand betekenen? Daar haal ik heel veel uit. Wat het werk ook mooi maakt is dat je in dit vak in de breedste zin van het woord en tegelijk als onderdeel binnen de keten van zorgspecialisten samenwerkt. Samen met de huisarts of praktijkondersteuner, fysiotherapeut of andere specialist, mantelzorgers en natuurlijk de cliënt zelf zoek je naar de beste oplossingen.

Fijn vind ik de zelfstandigheid die het werk biedt.

Fijn vind ik de zelfstandigheid die het werk biedt. Ik maak altijd tijd voor het verhaal achter de cliënt. Je bent zuster, maatschappelijk werker en soms -voor cliënten met gedragsproblemen door dementie- coach tegelijk. Wat kun jij betekenen, wat heeft iemand werkelijk nodig? Soms ben ik hierin sturend, een andere keer aanvullend. Achter elke voordeur tref je een ander verhaal.

Werken in de thuiszorg is elke dag anders, je functioneert heel breed waarbij de zorg die je biedt steeds specialistischer wordt. Het imago van thuiszorg (‘helpen met douchen en steunkousen’) klopt niet, uitdaging zit in het verhaal achter elke cliënt. Je moet opmerkzaam zijn, goed kunnen luisteren en gevoel hebben voor mensen. Eenzaamheid onder ouderen is een groot en actueel thema, maar ik heb inmiddels gemerkt dat je zelfs binnen vijf of tien minuten het verschil al kunt maken. Je moet het alleen wel zien.

“Je kan binnen vijf minuten het verschil maken”

Voordat ik bij Thuiszorg Groot Gelre startte, deed ik al ervaring op in hulpverlening. Toch was het gat in kennis voor de functie die ik ambieer te groot. Want je werkt solistisch op locatie, weliswaar met als back-up je team. Via een pilot voor zij-instromers van Aventus in Deventer volg ik nu een driejarige opleiding tot verpleegkundige. Voorwaarde om aan deze pilot mee te doen is een baan. Ik heb meteen gesolliciteerd bij Thuiszorg Groot Gelre en ben aangenomen. Ik kon direct in team Rheden/Rozendaal aan de slag!

Eén dag per week ga ik naar school, alle andere dagen leer ik in de praktijk. Het eerste half jaar kon dat als boventallig medewerker, in die maanden lukte het al een goede basis in kennis en vaardigheden te leggen. Nu zit ik in het derde jaar van mijn studie, werk zelfstandig, heb mijn eigen routes en draai ik mee in het rooster van een vast team. Het is geweldig! Ik werk 26 uur per week in de praktijk, daarbij komen nog acht uur voor studie. Inmiddels ben ik in mijn eindexamenjaar beland. Het liefst wil ik doorpakken, er aansluitend een HBO-V studie achteraan doen. Ik ben enorm gemotiveerd, leer graag en weet ook dat ik ’t kan. Het kost me nog een kleine drie jaar extra, maar dat geeft niet. Ik wil eruit halen wat erin zit.”

Werken in de thuiszorg levert nogal wat op. Je bent van onschatbare waarde voor mensen die op jouw toewijding en deskundigheid vertrouwen. Dankzij jou kunnen ze langer zelfstandig wonen of mogen ze het ziekenhuis of revalidatiecentrum eerder verlaten. Voor hen ben je onmisbaar. Je helpt ze vooruit te komen of bewaakt wat zo belangrijk is: eigenwaarde. Werken in de thuiszorg is elke dag de moeite waard, voor je cliënten, voor hun familie en niet in de laatste plaats voor jezelf. Want als je er ergens toe doet en tegelijk zelfstandig werkt, is het in de thuiszorg! Thuiszorg Groot Gelre zoekt nieuwe collega’s. Iets voor jou?

Bekijk de vacatures